Για το επάγγελμα του Ψυχολόγου (αναδημοσίευση απο την ομάδα Ψυχολογία )

crop ethnic psychologist writing on clipboard during session

ΕΠ ΑΦΟΡΜΗΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΥΝΟΨΙΖΩ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..

Η παρούσα ομάδα ονομάζεται Ψυχολογία και τα θέματα που ανεβαίνουν είναι σχετικά με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να υπερασπιστώ τα όσα γράφονται στο άρθρο και δεν έχω καμιά απολύτως ιδέα (ούτε και τρόπο φυσικά να πιστοποιήσω) την ποιότητα των σπουδών που προσφέρει. Απ όσο μπορώ να αντιληφθώ δεν αναγράφεται πουθενά ότι οι συγκεκριμένες σπουδές οδηγούν στον επαγγελματικό τίτλο του Ψυχολόγου. Το να θέλεις να ασχοληθείς με την Ψυχολογία δεν σε καθιστά φυσικά Ψυχολόγο. Το άρθρο λέει ξεκάθαρα ότι προσφέρει σπουδές στην Ανασυνδυασμένη Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία! Και αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Το 90% της ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας προσφέρεται από ιδιωτικά κέντρα τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων εκπαιδευομένων τους. Αλλά κέντρα δέχονται αυστηρά και μόνο Ψυχιάτρους – Παιδοψυχιάτρους και Ψυχολόγους, αλλά δεν έχουν τόσο αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα στον δικό μου χώρο της συστημικής – οικογενειακής θεραπείας (στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια) θεραπευτές μπορούν να γίνουν και Κοινωνικοί Λειτουργοί – Νοσηλευτές και Κοινωνιολόγοι.Και για να μην θεωρηθεί υπεκφυγή θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απόλυτα την θέση μου σε σχέση με το επάγγελμα του Ψυχολόγου.

Κατά την ταπεινή μου άποψη το προνομιακό πεδίο άσκησης των Ψυχολόγων και εκείνο που απαιτεί την περιφρούρηση ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ μας δικαίωμα είναι η ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑ και γενικότερα η Ψυχολογική αξιολόγηση. Η ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερα η συμβουλευτική και οι άπειρες μοντέρνες εκφάνσεις της είναι κάτι που δεν μπορούμε παρά να μοιραζόμαστε με πολλούς άλλους συγγενικούς κλάδους (από Γιατρούς μέχρι coaches of any kind). Ας σταματήσουμε λοιπών το κυνήγι μαγισσών και ας επικεντρωθούμε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που μας δίνει η ποιότητα και το εύρος του γνωστικού μας αντικειμένου και ας απαιτήσουμε επιτέλους αυστηρά κριτήρια άσκησης επαγγέλματος για τον δικό μας κλάδο (Βασικό πτυχίο +Μεταπτυχιακή ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση+ Πρακτική άσκηση και εποπτεία+ διαρκή εκπαίδευση )Στην Αγγλία για παράδειγμα δεν υπάρχουν απλά και μόνο διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα ανάμεσα στα επαγγέλματα αλλά και μεταξύ των Ψυχολόγων (με Phd και Μάστερ) αν δεν κάνω λάθος. Στην οικογενειακή θεραπεία (family therapy) οι σπουδαιότεροι θεραπευτές δεν ήταν Ψυχολόγοι ούτε Ψυχίατροι. Ήταν Κοινωνικοί Λειτουργοί (λογικό κατά την άποψη μου μιας και οι σπουδές τους αφορούν το πεδίο όπως και των Κοινωνιολόγων).

Είμαι χρόνια στο χώρο και είχα την τύχη να παρακολουθήσω το πρώτο κυνήγι μαγισσών εκείνο που είχε εξαπολύσει ο ένας εκ των δύο συλλόγων ( υπο την προεδρία του αείμνηστου Μάντη) ενάντια σε όσους παρανόμως χρησιμοποιούσαν τίτλους σπουδών από ξένα Πανεπιστήμια (χρόνια πριν γίνει η εξομοίωση των πτυχίων μεσώ της ΕΕ) . Το αποτέλεσμα? Μια μεγάλη τρύπα στο νερό. Γιατί? Γιατί υπάρχουν συμφέροντα που πιθανά αιτιολογούν τη διαρκή άρνηση των εκάστοτε κρατούντων για να μπει τάξη στο χάος που λέγεται ψυχική υγεία στην Ελλάδα.

Ο νόμος 991/1979 – ΦΕΚ 278/Α/20-12-1979 είναι σαφής σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα https://www.e-nomothesia.gr/epaggelmata…/n-991-1979.html

Επίσης σαφέστατες (και ας μου επιτραπεί η έκφραση , ανόητες) είναι ορισμένες τουλάχιστον από τις πρόνοιες του κώδικα δεοντολογίας .https://www.psychologynow.gr/…/kodikas-deontologias

Δεν συμμετείχε ούτε ένας Ψυχολόγος στην επιτροπή που συνέταξε τον κώδικα! Αυτό είναι κάτι ανεπίτρεπτο για χωρά βορειότερα της Σαχάρας. Ίσως και νοτιότερα. Παρότι η αλήθεια είναι ότι έχει και σωστά πράγματα είναι κατά βάση copy/paste του αντίστοιχου Ιατρικού. Με μια παγκόσμια πρωτοτυπία

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ (ΕΝ ΕΤΗ 2020 ΚΑΙ ΕΝΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ) ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ!!!!

Μήπως ξέρετε τι είναι το ΚΕΣΥ? https://www.moh.gov.gr/…/kentriko-symboylio-ygeias…/

Ξέρετε τι εισηγήθηκε το ΚΕΣΥ στον τότε υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη (και δεν πρόλαβε να γίνει νόμος λόγω της προκήρυξης των εκλογών). Τι τα επαγγελματικά δικαιώματα του Κλινικού Ψυχολόγου ήταν αποκλειστικά και ΜΟΝΟ δικαίωμα των 200 περίπου αποφοίτων του μεταπτυχιακού κλινικής του ΕΚΠΑ. Για τους υπόλοιπους 15.000 ΝΟΜΙΜΑ ασκούντες το επάγγελμα καμιά πρόβλεψη. Καμία πρόβέψη μεταβατικών διατάξεων.

Δείτε την γνωμοδότηση της επιτροπής https://www.psychologynow.gr/…/gnomodotisi-tou-kesi-gia.

Και την θέση του ΣΕΨ https://www.psychologynow.gr/…/gnomodotisi-tou-kesi-gia

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ TOY ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΝΠΔΔ). Ο φορέας που θα θέσει τις αρχές και τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τις προϋποθέσεις και τις σπουδές που απαιτεί ο τίτλος. Υπάρχουν ψυχολόγοι πάντως που ξόδεψαν πολύ χρόνο και κόπο στην προσπάθεια του ΝΠΔΔ και δυστυχώς πέφταν στους ίδιους και τους ίδιους τοίχους αδιαλλαξίας και μικρόφθαλμης εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων.

Ποιους άραγε δεν συμφέρει το ΝΠΔΔ των ψυχολόγων? Ποιους δεν συμφέρει η διεύθυνση ψυχολόγων στο υπουργείο υγείας? Ποιους δεν συμφέρει η Δ/ΝΣΗ Ψυχολόγων (Ψυχολογική υπηρεσία) στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές του ΕΣΥ? Γνωρίζετε ότι οι Ψυχολόγοι του ΕΣΥ υπάγονται στην Ιατρική υπηρεσία? Αξιολογούνται από Ψυχιάτρους και Παιδοψυχιάτρους και φυσικά δεν μπορούν να εξελιχθούν Ιεραρχικά? Γιατι συνεχίζετε αυτή η κατάσταση? Ειλικρινά δεν γνωρίζω!

Είμαι διαχειριστής αυτής της ομάδας πάνω από 10 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια συχνά πυκνά τα θέματα που συζητάμε τώρα επανέρχονται ξανά και ξανά στο προσκήνιο. Κανένας από όσους είσαι σε θέση να δώσουν λύσεις στο χάος της ψυχικής υγείας δεν μοιάζει διατεθειμένος να το κάνει. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Μικροσυμφέροντα, μεγαλοφέρνονταν, μαγαζιά και παραμάγαζα, φροντιστηριάρχες της δεκαετίας του 80 που έγιναν Πρυτάνεις, πολιτικές σκοπιμότητες., μπλοκαρίσματα από συγγενικά / πανίσχυρα επαγγελματικά κατεστημένα κλπ. Θα σας επισημάνω κάτι πολύ απλό. Για να ανοίξετε στην Ελλάδα γραφείο Ψυχολόγου απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (πτυχίο ΑΕΙ /Κολεγίου+ Πιστοποιητικό υγείας). Με την άδεια σας λοιπών πηγαίνετε κατόπιν στην εφορία και παίρνεται ΚΑΔ οπότε νόμιμα ανοίγεται το γραφείο σας και εξασκείτε το λειτούργημα σας. Γνωρίζετε μήπως τι ζητάει η εφορία για να δώσει τον συγγενικό ΚΑΔ του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας? ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Μια αίτηση μόνο.

Πηγαίνετε τώρα εκεί έξω στους ανθρώπους και προσπαθήστε να εξηγήσετε την διαφορά μεταξύ Ψυχολόγου και Συμβούλου Ψυχικής υγείας. Για αυτό επιμένω, Η μόνη σωτηρία όπως έχουν τα πράγματα και για τους Ψυχολόγους αλλά κυρίως για τους λήπτες υπηρεσιών υγείας είναι η ποιοτική διαφοροποίηση μας σε σχέση με του άλλους η διαρκής εκπαίδευση και εξέλιξή μας προσωπική και επαγγελματική. σε σχέση με τον ορυμαγδό των συμβούλων, κόουτς, αναλυτών, ολιστικών, ανθιαματιστών, ενεργειακών κλπ χαρτομαντών λιγότερο ή περισσότερο γραφικών και επικίνδυνων εκεί έξω. Τραγικό που το λέω αλλά έτσι είναι και δεν είναι ακριβώς στο χέρι μας να βάλουμε τάξη στο γοητευτικό ΄χάος που θέλγει και εξυπηρετεί.

Για το επάγγελμα του Ψυχολόγου (αναδημοσίευση απο την ομάδα Ψυχολογία )
Κύλιση προς τα επάνω