Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας

The Cognitive-Interpersonal Maintenance Model of Anorexia Nervosa Revisited: A summary of the evidence for cognitive, socio-emotional and interpersonal predisposing and perpetuating factors.
Γνωστική ακαμψία, ιδεοψυχαναγκαστική χαρακτηριστικά και δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία συσχετίζονται με χειρότερη έκβαση στους ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία.
Επιπλέον, δευτερογενείς συνέπειες του υποσιτισμού, συμβάλλουν στην αντίσταση στη θεραπεία. Ένας υποσιτισμένος εγκέφαλος, για παράδειγμα, είναι λιγότερο πλαστικός και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται λιγότερο καλά σε θεραπείες που απαιτούν αλλαγές σε κύριες γνωστικές λειτουργίες.
Προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως τα ιδεοψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά και η αγχώδης αποφυγή (ιδιαίτερα στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις), αυξάνουν την ευπάθεια στη ΝΑ και επίσης συμβάλουν στη διατήρηση της διαταραχής, επειδή προωθούν τις προ- νευρικής ανορεξίας πεποιθήσεις και συμπεριφορές.
Τα έντονα συμπτώματα και οι συμπεριφορές της ΝΑ ασκούν μια βαθιά επίδραση στους ανθρώπους του περιβάλλοντος της ασθενή, οι οποίοι με τη σειρά τους συμπεριφέρονται με τρόπο που εξυπηρετεί τη διατήρηση της διαταραχής . Έτσι, οι διαπροσωπικές σχέσεις μπλέκονται με τη διαταραχή σε ένα πολύπλοκο τρόπο.

Journal of Eating Disorders 2013, 1:13 doi:10.1186/2050-2974-1-13
Janet L Treasure Prof ([email protected])
Ulrike Schmidt Prof ([email protected])

Μετάφραση-Προσαρμογή 

Μπλέτσος Κωνσταντίνος- Υποψήφιος Διδάκτορας Ψυχολογίας

 
 
See a brief article resume (in English)
See the full article freely available in Journal of eating disorders