Μέχρι το 1961 η χρωμοσωμική έρευνα του χρωμοσώματος  Χ ήταν η μόνη εφαρμόσιμη έρευνα και το γεγονός αυτό καθιστούσε αδύνατη την ταυτοποίηση ανδρών με ένα επιπλέον χρωμόσωμα Υ. Μέχρι τότε είχαν ταυτοποιηθεί μόνο τα σύνδρομα Klinefelter (XXY) καιTurner’s (XO). Την πρώτη ταυτοποίηση έκανε ο Sandberg και οι συνεργάτες του καθώς ανακάλυψαν ένα επιπλέον χρωμόσωμα Υ σε ένα φαινοτυπικά φυσιολογικό άνδρα. 

Το 1965 ο Jacobs και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν εργασία που συνδέει το χρωμοσωμικό σύνδρομο XYY και την εγκληματική προσωπικότητα, βρίσκοντας επτά περιπτώσεις του καρυότυπου XYY σε μια μελέτη με δείγμα 197 ατόμων σε ψυχιατρείο του Εδιμβούργου.

Την έρευνα του Jacobs συνέχισαν στην πορεία οι  Casey, Price και οι συνεργάτες τους παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες για την χρωμοσωμική αυτή ανωμαλία. 

Το σύνδρομο XYY είναι μια συγγενής χρωμοσωμική ανωμαλία που είναι ιδιόμορφη μόνο για τους άνδρες. Περίπου 1 αγόρι στα 1000 γεννιέται με το σύνδρομο ΧΥΥ. Τα άτομα αυτά έχουν στα κύτταρά τους 47 χρωμοσώματα αντί για 46 που έχουν τα φυσιολογικά άτομα. Φέρουν δύο Υ χρωμοσώματα κι ένα Χ (47,ΧΥΥ) σε αντίθεση με τους υπόλοιπους άντρες που έχουν ένα Υ και ένα Χ χρωμόσωμα (46,ΧΥ). Η επίδραση του επιπλέον Υ χρωμοσώματος ποικίλει σε μεγάλο βαθμό.

Η παρουσίαση έγινε στα πλάισια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΟΚΕΨΥΠΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ. 

Η επιμέλεια της παρουσίασης  ανήκει στην συνάδελφο Ψυχολόγο κ. Ελένη Σαραγά.