Life coaching. H αρνητική πλευρά της (αφελούς) θετικότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΣΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μάλιστα! Έχετε ακουστά την θεωρία για την δοξασία του δίκαιου κόσμου. Μάλλον όχι. Και γιατί να την ξέρετε άλλωστε; Δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο αυτοβοήθειας και σίγουρα απαιτεί μελέτη που δεν χωράει σε 6 ώρες σεμιναρίων που κατά μέσο όρο απαιτούνται για την απόκτηση του επίζηλου τίτλου “LIFE COACH”. Αν την είχατε όμως μελετήσει θα είσαστε πιθανά σε θέση να αξιολογήσετε κριτικά το απόσπασμα σοφίας που μόλις μοιραστήκατε μαζί μας. Ώστε η ζωή μας είναι μόνο οι επιλογές μας. Αλήθεια! Θα σας πω ένα μυστικό απ την πολύχρονη πείρα που συγκέντρωσα δουλεύοντας με τραυματισμένους ανθρώπους. Οι διαταραχές, οι πόνοι, οι ψυχικές ασθένειες των ανθρώπων προέρχονται ή πυροδοτούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από γεγονότα και καταστάσεις της παιδικής τους ηλικίας. Και ξέρετε κάτι. Στην παιδική ηλικία δεν έχουμε επιλογές. Ακολουθούμε επιλογές άλλων, πληρώνουμε λάθη άλλων, μεγαλώνουμε σε συνθήκες για τις οποίες ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΧΑΜΕ

Αφήστε να γράφουν για την ψυχή εκείνοι που αγωνίζονται για την ψυχή και σταματήστε να ενοχοποιείται άδικα τους ανθρώπους. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.Τα τσιτάτα είναι ωραία γιατί συμπυκνώνουν την άγνοια για τα πράγματα σε δέκα λέξεις και είναι και ότι πρέπει για like farming γιατί εξυπηρετούν την ανάγκη του κοινού για εύπεπτη και μασημένη τροφή, αλλά η πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, πέρα απ το ότι απαιτεί χρόνια μελέτης και σκληρής δουλειάς με ανθρώπους, είναι από την φύση της εξαιρετικά πολύπλοκη για να συμπυκνωθεί σε μια παράγραφο ακόμη κι αν η παράγραφος είναι γραμμένη απ’ τον Freud ή τον Ιrvin Yalom!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ COACH

Καλά τα λέτε αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο.. Η Ψυχοθεραπεία στο βαθμό που αυτή γίνεται Καλά βοηθάει στη θεραπεία τραυμάτων του παρελθόντος που έρχονται είτε από επιθυμίες η’ επιταγές που έρχονται εις βάρος μας η’ ερήμην μας αγνοώντας τις δικές μας το Coaching σε βοηθάει να απαλλαγείς από αυτό που σε καταπιέζει και σε πονάει ή ενοχλεί στο ΠΑΡΟΝ για να κινηθείς έτσι ώστε να πάρεις τα σωστά μέτρα αφού καταλάβεις τι σου συμβαίνει να λάβεις τις αποφάσεις και σχέδιο δράσης έτσι που η ζωή σου να έρθει εκεί που μπορεί κι ΑΞΙΖΕΙ να βρίσκεται κι όχι ΑΞΊΖΕΙ που άλλοι την τοποθετούν η’ την απαξιώνουν

KAI H ANTAΠΑΝΤΗΣΗ

Τι λέτε αγαπητέ μου! Δηλαδή ο Life Coacher είναι ένα είδος μετα προφήτη ένας άλλος Ιησούς ικανός να τέμνει το χωροχρονικό συνεχές σε δυο κομμάτια, σε εκείνο το παρελθόν που αφορά τους ψυχολόγους και στο μέλλον στο οποίο θα μας καθοδηγήσει η πεφωτισμένη καθοδήγηση που αποκτάται με σεμινάρια του ΣΚ και ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας. Με συγχωρείται αλλά η πραγματική ζωή δεν έχει ασυνέχειες, οτι είμαστε είναι συνισταμένη εκείνου που υπήρξαμε.

Οτι μας ενοχλεί στο παρόν συνήθως έρχεται απο το παρελθόν και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Αλήθεια έχετε συνομιλήσει ποτέ με άνθρωπο που υποφέρει απο χαμηλή αυτοεκτίμηση? Είναι απίθανο ο συγκεκριμένος άνθρωπος να είχε υποστηρικτικούς και συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς. Έχετε καμία ιδέα του πόσο δύσκολο και τι δουλειά απαιτεί αυτή η αλλαγή στην θεμελιώδη πεποίθηση (core belief ) ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ. Υπάρχει έστω και στο αφελέστερο μυαλό μια ιδέα που να λέει πως όλα αυτά θα αλλάξουν επειδή απόψε το βράδυ διάβασε κάτι τόσο συγκλονιστικά αφελές όσο το συγκεκριμένο post ή γιατί εμπιστεύτηκε κάποιον που στην καλύτερη εκείνο που μπορεί να προσφέρει είναι η ανόητη επανάληψη του ΑΞΙΖΕΙΣ ΑΞΙΖΕΙΣ ΑΞΙΖΕΙΣ.

Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο δεν έχετε ιδέα για το ποσό δύσκολο πράγμα είναι η δουλειά με τους ανθρώπους. πόση εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, εποπτεία και μελέτη απαιτεί . Και δεν πειράζει πραγματικά αν δεν το συνειδητοποιείτε αρκεί να μην επιχειρήσετε να το κάνετε ποτέ σε ανθρώπους

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ COACH

Μπορεί ως παιδί να μην έχεις επιλογές, αλλά ως ενήλικας παρουσιάζονται άπειρες ευκαιρίες και αφορμές στη ζωή για αλλαγή μέσα από το feedback που παίρνεις από τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, και τα αποτελέσματα των ενεργειών σου. Κάθε καινούργια μέρα κάνουμε καινούργιες επιλογές και αποφάσεις. Το αν κάποιος θα συνεχίσει να κάνει τις ίδιες επιλογές ακόμη κι όταν βλέπει ότι οι επιλογές του και οι αποφάσεις του φέρνουν καταστροφικά αποτελέσματα για τον εαυτό του ή/και τους άλλους, και αυτό είναι μια επιλογή. Το ότι έτσι έμαθε λόγω ανατροφής δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πορείας στην ενήλικη ζωή. Αλίμονο αν ήμασταν αποκλειστικά αυτό που γίναμε μέσα από τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας. Επιλογές έχεις ακόμη κι όταν βρίσκεσαι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπως στην περίπτωση του Viktor Frankl. Το ζητούμενο είναι ότι κάθε μέρα που ξημερώνει έχεις την επιλογή να δοκιμάσεις να αλλάξεις. Το ότι αυτό μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο για κάποιον με τραυματικά βιώματα να το καταλάβει, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε. Ακόμη, την λέξη μόνο την προσθέσατε εσείς. εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι η ζωή είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των επιλογών μας. Προφανώς και δεν είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας αν θα πέσει το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνουμε ή αν γεννηθούμε με μια κληρονομική ασθένεια. Και φυσικά δεν φέρεται το ίδιο δίκαια η ζωή σε όλους. Αλλά έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις την αντίδρασή σου σε καθετί που σου συμβαίνει. Ωστόσο, θα συμφωνήσω για το ότι χρειάζεται προσεκτικότερη πλαισίωση σε τέτοια θέματα, και ευχαριστώ για την τοποθέτησή σας που μου δείχνει ότι θα ήταν πιο βοηθητικό να εξηγώ πιο αναλυτικά τι εννοώ με αυτό που ανεβάζω, προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων.

KAI H ANTAΠΑΝΤΗΣΗ

Απόλυτα σωστό ότι γράψατε. Έχω κάνει πολλές εκπαιδεύσεις στην επαγγελματική μου διαδρομή. Τέσσερα χρόνια συστημική και θεραπεία / εποπτεία, έχω εκπαιδευτεί στο EMDR και στο Βrain Based Model for eating disorders. Έχω παρακολουθήσει άπειρα σεμινάρια (έχω κάνει και NLP!) , έχω παρουσίες σε συνέδρια κι ένα μικρό επιστημονικό έργο (3 δημοσιεύσεις δυο σε έγκριτα Ελληνικά και μια σε διεθνές περιοδικό με ελάχιστες ετεροαναφορες). Δουλεύω χρόνια με ασθενείς, συνεργάζομαι με κορυφαίους Έλληνες και ξένους ψυχίατρους- παιδοψυχίατρους και ψυχολόγους. Παρόλα αυτά τον ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ να διδάσκω στους ανθρώπους πως θα κάνουν ορθές ΕΠΙΛΟΓΕΣ στο παρόν, χωρίς αναφορά στο ΓΙΑΤΙ δεν ήταν σε θέση να κάνουν ορθές επιλογές στο παρελθόν δεν βρήκα.

Μάλλον θα φταίει ότι δεν έχω εκπαιδευτεί στο LC παρότι το LC το οποίο γνωρίζω ως συστημικός χρόνια πριν έρθει στην χώρα μας, δεν ισχυρίζεται ότι εμπλέκεται αυτόνομα σε κλινικά ζητήματα και σε τέτοια ζητήματα ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ απο ειδικούς ψυχικής υγείας σαν ένα απ τα δεκάδες εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα. Εξάλλου το LC δεν αποτελεί μια διακριτή επιστημονική/ακαδημαϊκή οντότητα αποτελεί συνισταμένη, συρραφή ιδεών και τεχνικών απο πολλές σχολές Γνωσιακή — Συστημική—Αφηγηματική —-Θετική ψυχολογία κλπ.

Όσον αφορά τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ . Τα να θεωρείς τους ανθρώπους ανίκανους να κάνουν επιλογές είναι κατα την άποψη μου βαθύτατα υποτιμητική σκέψη. Το να είσαι ΕΣΥ σε θέση να του υποδείξεις ΠΟΙΕΣ είναι οι σωστές επιλογές προϋποθέτει δυο πράγματα. 1. ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ 2. ΟΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Στο πρώτο η απάντηση είναι απλή. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΔΙΕΘΕΣΙΜΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ. Στο δεύτερο η απάντηση είναι εξίσου απλή. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Γιατί αν το κάνεις αναλαμβάνεις την ευθύνη και απλά αναπαράγεις σχήματα εξάρτησης που ο άνθρωπος ξέρει πολύ καλά απ το παρελθόν του αλλά ΕΣΥ αγνοείς γιατί δεν ασχολείσαι με τον παρελθόν του.

Όλο το παραπάνω συνοψίζεται σε μια θέση μιας γραμμής. Οποίος ασχολείται με τέτοιο τρόπο με τους ανθρώπους θα ήταν φρόνιμο να σταματήσει να το κάνει. H στάση του καθοδηγείται απο μια ναρκισσιστική παντοδυναμία (εκείνη που έχει ο κάθε φωτισμένος ) που λέει ΓΝΩΡΙΖΩ και μεταλαμπαδεύω την ΓΝΩΣΗ μου στους αδαείς χρησιμοποιώντας τις τεχνικές μου (συν το placebo effect) για να συνεχίσω να αναπαράγω τα εξαρτητικά πλαίσια σχέσεων μέσα στα οποία μεγάλωσαν οι τραυματισμένοι άνθρωποι.

Και μια τέτοια προσέγγιση πέρα απο επικίνδυνη είναι και 100% ανήθικη. Και κάτι τελευταίο μιας και αναφερθήκατε στο τραύμα. Ελπίζω μόνο πραγματικά να μην ασχολείστε ως Coach με τραυματισμένους ανθρώπους. Αν κρίνω απ τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το τραύμα έχω την ελπίδα πως όχι. Να σας πω λοιπών μιας και η καθημερινότητα μου είναι το τραύμα και ιδίως το πολύπλοκο τραύμα της εφηβικής ηλικίας με όλες τους τις εκφάνσεις (κυρίως οριακή διαταραχή της προσωπικότητα με ή χωρίς χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ).

Για αυτά τα παιδιά οι επιλογές της ζωή τους ήταν πάνω κάτω ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ . Μεγαλώσανε σε πλαίσια ακραίας κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Πολλά απο αυτά τα παιδιά είναι ταλαντούχα και έξυπνα, ορισμένα δε πολύ έξυπνα για να ξέρουν καλα ποιες είναι οι λειτουργικές και ποιες οι δυσλειτουργικές επιλογές της ζωής τους. Τις αντιλαμβάνονται, τις ζυγίζουν και ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ (αυτό είναι μεγάλη συζήτηση) τις ΛΑΘΟΣ ! Γιατί! Γιατί είναι εξυπηρετικές, ανακουφιστικές, εύκολες και γιατί τους προσφέρουν θετικά συναισθήματα που δεν μπορούν να βρουν αλλιώς.

Και γιατί δεν κάνουν το αντίθετο ? Kάνουν τις ΛΑΘΟΣ επιλογές γιατί δεν ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν τις σωστές. Γιατί ο εγκέφαλος του έχει προσαρμοστεί στο πλαίσιο του τραύματος και γιατί η το νευρικό τους σύστημα είναι προσαρμοσμένο στην ΕΠΙΒΙΩΣΗ και ΟΧΙ στο Wellbeing . Πολύ γνώση για ένα σαββατοκύριακο θα πείτε! Και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας.

Life coaching. H αρνητική πλευρά της (αφελούς) θετικότητας
Κύλιση προς τα επάνω