Τέχνη και Ψυχή

Γράφει η Μαρία Αθανασέκου

Η τέχνη και η δημιουργικότητα συμβάλλουν στην καλλιέργεια και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη μας, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όσο μεγαλώνουμε και ανασύρουμε από την μνήμη μας εικόνες, λέξεις, μουσικές, την τέχνη που γνωρίσαμε από μικρή ηλικία και μπορούμε να ταυτίσουμε ή να αναγνωρίσουμε τον συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο της μέσα μας.  Η δημιουργικότητα προϋποθέτει συναισθηματική ευφυΐα. Υπάρχουν, ωστόσο και περιπτώσεις που συνορεύει με την ψυχική ασθένεια και η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί να είναι ένδειξή της.

Συνήθως μιλάμε για την αντίστροφη πορεία, πως η ψυχική ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να αμβλυνθεί μέσω της δημιουργικότητας και της τέχνης.  Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν περιπτώσεις γνωστών καλλιτεχνών με ψυχολογικά προβλήματα, το πιο σύνηθες ανάμεσά τους είναι η κατάθλιψη, πως αυτά αντανακλώνται στα έργα τους, πως ή αν η τέχνη συνέβαλε στην άμβλυνση τους, αλλά και αν η δημιουργικότητα μένει στην ίδια γειτονιά με την ψυχική ασθένεια (τι είδους δημιουργικότητα; Αυτή που ξεφεύγει από την νόρμα; Είναι αυτό αρκετή αφορμή από μόνη της για να μιλήσουμε για ψυχική ασθένεια;).

Η τέχνη είναι αλήθεια και μνήμη, δημιουργεί έναν ιερό, καθαρό χώρο μέσα μας. Μπορεί να είναι ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας.  Μπορεί να είναι μια επιστολή που μας φέρνει νέα από εμάς.  Φτάνει να ξέρουμε πως να ανοίξουμε τον φάκελο, πως να κοιτάξουμε για να δούμε πραγματικά.  Η ψυχολογία και η τέχνη είναι αδερφές καθώς και οι δύο μπορούν να διεισδύσουν στο μυαλό και τον ψυχισμό τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του θεατή.


Η Παρουσίαση του Σεμιναρίου


Αναφορές

Reviewing the link between Creativity and Madness

Madness and the Muse Understanding the Link Between Creativity and Mental Illness

Evolution, creativity, intelligence, and madness

 

Η παράθεση των άρθρων γίνεται για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους αξιότιμους συγγραφείς τους.