Trauma informed psychotherapy
Είναι μια συνθετική ψυχοθεραπευτική μέθοδος η οποία λαμβάνει υπόψη της τις επιδράσεις που επιφέρει το ψυχικό τραύμα στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Κεντρική θέση στην προσέγγιση περιλαμβάνει η θεραπευτική σχέση καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τα στυλ προσκόλλησης των θεραπευoμένων (attachment styles). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στις σύγχρονες νευροβιολογικές ανακαλύψεις για την λειτουργία του εγκεφάλου, την γνωστική επιστήμη, καθώς και στην επίδραση των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας (ΑCEs) στην ψυχική και σωματική ευεξία των ανθρώπων. Η πρακτική της ενήμερης σε σχέση με το τραύμα ψυχοθεραπείας δανείζεται έννοιες και τεχνικές απο την Ψυχοδυναμική θεραπεία (ιδίως τις θεωρίες του αντικειμενοτρόπων σχέσεων και των καταστάσεων του Εγώ), την Συστημική (Ιnternal Family Systems), τις Σωματικές θεραπείες (Levine), την θεραπεία ΕΜDR, τις θεραπευτικές τεχνικές που έχουν προκύψει απ' την νευροεπιστήμη των μνημονικών διεργασιών (Ecker).
Εξειδικεύσεις
Εμπειρία
Απο το 2011 μέχρι το 2020 υπηρέτησα ως Ψυχολόγος στην εξειδικευμένη Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας για έφηβους 14 -18 ετών της Ψυχιατρικής Παίδων Εφήβων του Σισμανόγλειου- Αμ.Φλέμιγκ ΓΝΑ, προσφέροντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε εφήβους πάσχοντες από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές κάθε είδους (Σχιζοφρένεια, Κατάθλιψη, Διπολική διαταραχή, Διατροφικές διαταραχές, Αυτοκτονικότητα – Αυτοκαταστροφικότητα, Οριακή διαταραχή της προσωπικότητας με ή δίχως χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών κλπ.), καθώς και οικογενειακή θεραπεία – συμβουλευτική στα μέλη των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να καλύπτω της εφημεριακές ανάγκες της ΜΕΝΕ σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου.
Απο το 2015 είμαι Επιστημονικά υπεύθυνος των μοναδικών δημόσιων ξενώνων για τη φιλοξενία εφήβων που πάσχουν απο ψυχιατρικές διαταραχές.
Οι Ξενώνες εφήβων «Όρμος» και «Το Σπίτι» λειτουργούν από το 1995 βάσει του κανονισμού 815\84 της Ε.Ο.Κ. και είναι ανοιχτές κοινοτικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Ανήκουν στον Ψυχιατρικό Τομέα του Σισμανογλείου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής και έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας οκτώ ( 8) και επτά (7) εφήβων αντίστοιχα..
Οι Ξενώνες εφήβων «Όρμος» και «Το Σπίτι» είναι ξενώνες μακράς διάρκειας παραμονής και έχουν φιλοξενήσει εφήβους και έφηβες από όλη την χώρα..
Ως επί το πλείστων φιλοξενούνται έφηβοι και έφηβες με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας κυρίως: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα, Νοητική Υστέρηση, Συναισθηματικές διαταραχές και Ψυχωτικές διαταραχές (Σχιζοφρένεια, Μανιοκατάθλιψη, Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κλπ.).
Απο το 2020 προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως Ψυχολόγος στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Παλλήνης (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο) προσφέροντας υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης, ατομικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους απο την ευρύτερη περιφέρεια του 6ου τομέα ψυχικής υγείας (Ανατολικής Αττικής).
To Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μια νέα πανδημία σε εξέλιξη: διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους» και με επίσημη καλεσμένη τη διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Dr. Laura Hill, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Πρόγραμμα Ενημερωτικής Ημερίδας «Μια νέα πανδημία σε εξέλιξη: Διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους» 17.00 -17.05: Χαιρετισμός της Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού…
«Σε αντίθεση με το τραυματισμένο άτομο που έχει βιώσει μια αίσθηση ασφάλειας και ευεξίας πριν από την εμφάνιση του τραύματος (μεμονωμένου περιστατικού), ο επιζών ενός πολύπλοκου τραύματος δεν ξεκινά με αυτό το πλεονέκτημα»
Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών, υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.
Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.
Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα…
Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων…
Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο…
Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.
Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου
Η παρορμητικότητα είναι συνδεδεμένη με την συναισθηματική ανωριμότητα, την άρνηση της ευθύνης και την εξωπραγματική και παντοδύναμη ψευδαίσθηση του απόλυτου ελέγχου.
Πως όμως θα αλλάξουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που μας έφεραν τραυματισμένους (αλλά ζωντανούς) στο παρόν. Πως θα πείσουμε τους ανθρώπους να παραδώσουν τα όπλα τους υπογράφοντας συνθηκολόγηση με το παρελθόν τους;
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ο θάνατος ως βιολογικό φαινόμενο, το οποίο προσδιορίζεται από την παύση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, ανήκει στο χώρο των φυσικών επιστήμων. Ως κοινωνική όμως παράσταση αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης των κοινωνικών επιστημών και ιδιαίτερα της κοινωνιολογίας. Στο πλαίσιο μιας κοινωνιολογικής ανάλυσης αυτό το οποίο προκαλεί φόβο στο υποκείμενο δεν είναι…
Η αυτομομφή σε όλες τις εκφάνσεις της (από την επικριτική στάση έναντι του εαυτού μέχρι την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά), συνήθως σημαίνει ένα πράγμα. Ότι ο άνθρωπος που έχει αναπτύξει τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου της συμπεριφοράς εχει συνήθως ανατραφεί από γονείς με συγκεκριμένες και άκαμπτες πεποιθήσεις για το πώς οφείλουν να είναι τα παιδιά τους. Οι γονείς…
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδιά δεν αποκαλύπτουν το τραύμα τους μέχρι την ενηλικίωση, ενώ ορισμένοι δεν θα μιλήσουν ποτέ για αυτό (Freyd & Birrell, 2013).
Υπάρχουν δυο θεμελιώδης αρχές της Pop psychology! Το «μην βάζεις όρια στην επιθυμία σου», το οποίο μεταφράζεται ως ζήσε χαοτικά και ανεύθυνα γιατί είσαι πλάσμα της μετα- εποχής των αφηγημάτων, του αποθησαυρισμού των εμπειριών (ως διηγηματικών αναμνήσεων ), καθόσον ο man (ανεξαρτήτου φύλου) του μέλλοντος μας θα είναι εκείνος/εκείνη που θα εχει κάνει τα περισσότερα,…
Καλώς ορίσατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα. Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Μπλέτσος και είμαι Ψυχολόγος (M.Sc., BA), Συστημικός – Οικογενειακός θεραπευτής και EMDR Practitioner