Αφήνοντας την ζώνη άνεσης (comfort zone)

Από ψυχολογικής άποψης η  ζώνη άνεσης είναι ένα τεχνητό ψυχικό  όριο εντός του οποίου διατηρούμε  μια αίσθηση ασφάλειας και έξω από την οποία μπορεί  να αντιμετωπίσουμε  μεγάλη δυσφορία.
Η ζώνη άνεσης αποτελεί  μια αντανάκλαση της αυτο-εικόνα μας αλλά και του τρόπου  που αντιλαμβανόμαστε το  πως θα πρέπει τα πράγματα να είναι. Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξεπερνάει την  ζώνη άνεσης μας ή όταν οι συνθήκες δεν συμφωνούν με τις προσδοκίες μας, συνήθως κάνουμε οτιδήποτε για να αισθανθούμε ασφαλείς ξανά.
Ορισμένοι   άνθρωποι , ακόμα και αν νοιώθουν  δυσαρεστημένοι  ή ανεκπλήρωτοι σε μια κατάσταση, τείνουν  να παραμείνουν εντός της ζώνης άνεσης απλά επειδή τους  είναι γνώριμη και ασφαλής.
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε θέσεις εργασίας, σε σχέσεις και καταστάσεις που έχουν προ πολλού χάσει τη σημασία τους μόνο και μόνο επειδή φοβούνται το άγνωστο.

Η αλήθεια είναι ότι η ασφάλεια δεν κατοικεί σε κάτι έξω από τον εαυτό μας!  Αντ ‘αυτού, βρίσκεται μέσα μας.

Δυστυχώς, αν επιλέξετε να παραμείνετε στη ζώνη άνεσης, ποτέ δεν θα μάθετε τις πραγματικές δυνατότητές σας  ή τι είστε  ικανοί  να επιτύχετε. Ούτε μπορεί πραγματικά να επιτύχετε σε οτιδήποτε χωρίς να βγείτε έξω από την άνεση που σας παρέχει το δίχτυ ασφαλείας.
Ωστόσο, αν πάρετε  την απόφαση να προχωρήσετε πέρα από τις συνθήκες, τους ανθρώπους και τις εμπειρίες με τις οποίες  είστε εξοικειωμένοι , μπορείτε να μετακινηθείτε από τη ζώνη άνεσης προς το μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης.

Είναι ένα μονοπάτι που σε αναγκάζει να πιέσεις τον εαυτό σου, να πιέσεις  τα όριά σου  και να γίνεις κάτι περισσότερο από ότι ήσουν.

Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα ακραίο, όπως η αναρρίχηση του Έβερεστ ή ο διάπλους της Μάγχης, αν δεν έχετε κλίση ή την επιθυμία για αυτό. Η πίεση προς  τον εαυτό σας δεν πρέπει να είναι ακραία.
Όποιος παίρνει ένα νέο μάθημα στο Πανεπιστήμιο, μαθαίνει μια νέα γλώσσα, ασχολείται με  ένα νέο άθλημα ή ξεκινά μια νέα δουλεία, λειτουργεί έξω από την ζώνη άνεσης. Και αυτό είναι αρκετό για αρχή.

Expand Your Comfort Zone By Z. Hereford