Η ευφυΐα ως δυσκολία στην ζωή
Η ευφυΐα ως δυσκολία στην ζωή

Η ευφυΐα ως δυσκολία στην ζωή

Νοημοσύνη, μία ή πολλαπλές;

Για δεκαετίες, η Ψυχολογία καθόρισε την νοημοσύνη σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να τα καταφέρει καλά σε σταθμισμένα τεστ (IQ TESTS).
Στα τέλη του 1980, εμφανίστηκαν νέα δεδομένα που αμφισβήτησαν το κατά πόσον αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση στη νοημοσύνη πραγματικά αξιολογεί την ικανότητα των ανθρώπων να πετύχουν σε σημαντικές διαστάσεις της ζωής.
Μια σειρά από μελέτες διερεύνησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη (“EQ”), ή την ικανότητα να κατανοούμε τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους, και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πέτυχαν στην ενήλικη ζωή τα είχαν πάει ιδιαίτερα καλά στις δοκιμασίες του EQ test.
Ο Robert Sternberg έχει προτείνει την έννοια της πρακτικής νοημοσύνης, ή “εξυπνάδας του δρόμου”. Ένα άτομο με αυτή την ποιότητα είναι ικανό να “διαβάσει” τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις στο εδώ και τώρα.
Τα άτομα με υψηλή πρακτική νοημοσύνη μπορεί να μην τα καταφέρνουν καλά στα παραδοσιακά τεστ IQ κυρίως γιατί εξετάζουν τις ερωτήσεις από διάφορες οπτικές γωνίες. Αυτό καθιστά δύσκολο να ξεχωρίσουν την καλύτερη απάντηση σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών.
Για να συλλάβει τη νοημοσύνη ως πολύπλευρη ποιότητα, ο  Howard Gardner ανέπτυξε την έννοια της πολλαπλής νοημοσύνης. Συναισθηματική και πρακτική νοημοσύνη είναι διαφορετικές ικανότητες, κατά την άποψή του, αλλά μόνο ως επιμέρους της συνολικής νοημοσύνης.

Πως γίνεται λοιπών κάποιος να είναι υπερβολικά έξυπνος και αυτό να είναι επιζήμιο;

Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μια νοημοσύνες.
Εάν είχατε μια επιλογή στο να είστε έξυπνος σε μία ή δύο διαστάσεις, πιθανά θα επιλέγατε τη διαπροσωπική ευαισθησία και την κατανόηση του εαυτού να είναι αυτές που θα σας συνοδεύσουν στη ζωή.
Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι έξυπνος και να νομίζεις ότι είσαι έξυπνος
Όταν η υψηλή νοημοσύνη γίνεται μέρος της ταυτότητάς σας, μπορεί να πέσετε θύμα της πεποίθησης του ότι «μπορώ να κάνω τα πάντα.” Ως αποτέλεσμα, μπορεί να νιώθετε πίεση από την ανάγκη να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας.
Αν πάλι οι συνθήκες ματαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό σας ως ένα έξυπνο άτομο, ο κόσμος σας μπορεί εύκολα να καταρρεύσει με πάταγο.
Έχετε λάβει κοινωνική ενίσχυση με το να είστε λαμπρός και έξυπνος. Συνεχίζετε  να παίξετε αυτό το ρόλο,προσπαθώντας να επιβεβαιώσετε ξανά και ξανά  την αυτοεικόνα σας, στους άλλους.
Μπορεί  να πιστεύετε ότι ο μόνος δρόμος για την αποδοχή είναι να αμφισβητείτε συνεχώς ότι λέγεται γύρω σας. Αλλά αν η ευφυΐα σας χρησιμοποιηθεί  επιδεικτικά, θα γίνει σύντομα μια πηγή ενόχλησης για το περιβάλλον σας.
Όντας έξυπνος, τότε, μπορεί να βρεθείτε σε μειονεκτική θέση , ιδίως αν η ευφυΐα σας περιορίζεται στο ακαδημαϊκό πεδίο.
 
Source: Susan Krauss Whitbourne Ph.D Psychology Today

Αφήστε μια απάντηση