Περί εναλλακτικών και άλλων τινών

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα εναλλακτικά “θεραπευτικά” σχήματα και τις ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που υπόσχονται θαυματουργικά αποτελέσματα για τις ψυχικές νόσους . Από (συνταγογραφούμενες) βόλτες στην φύση αντί για φάρμακα, μέχρι χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία, ανθιάματα, βελονισμό, φιλοσοφία, ποίηση. Ένας ευρύτατος κύκλος διαρκώς αυξανόμενων “θεραπευτών” τείνει να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες με ελαφρά τη καρδία […]

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα εναλλακτικά “θεραπευτικά” σχήματα και τις ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που υπόσχονται θαυματουργικά αποτελέσματα για τις ψυχικές νόσους . Από (συνταγογραφούμενες) βόλτες στην φύση αντί για φάρμακα, μέχρι χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία, ανθιάματα, βελονισμό, φιλοσοφία, ποίηση. Ένας ευρύτατος κύκλος διαρκώς αυξανόμενων “θεραπευτών” τείνει να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες με ελαφρά τη καρδία και ακόμα ελαφρότερη τη συνείδηση.

Ως εκπρόσωπος της συστημικής ή καθεστηκυίας “επιστήμης” και βασισμένος στη διαρκή μελέτη και την υπέρ-δεκαετή δουλειά μου με τραυματισμένους ανθρώπους σας διαβεβαιώ ότι στην γεμάτη αγωνία ερώτηση ενός θεραπεύομενου για την πιθανότητα ίασης η απάντηση μου ——παρότι ενθαρρυντική— δεν είναι ποτέ εφησυχαστική.

Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στον ασθενή μου και το μόνο που μπορώ να τον διαβεβαιώσω είναι για την πρόθεση μου να δουλέψω ευσυνείδητα μαζί του χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μου προσφέρει η επιστήμη μου. Για να υπάρξει επιτυχές θεραπευτικό αποτέλεσμα θα απαιτηθούν δεκάδες ή εκατοντάδες ώρες σκληρής και επίπονης προσπάθειας, αγωνίας, πόνου και δυστυχίας. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος της θεραπείας! Γιατί ο ψυχικός πόνος έχει μόνο μια έξοδο και περνάει αναγκαστικά μέσα απ’ τον ίδιο τον πόνο.

Εύκολες και άκοπες λύσεις δεν υπάρχουν κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο —συνειδητά ή μη— εξαπατά ψευδόμενος.

Το εύρος των αλλαγών που θα χρειαστεί να κάνει ο θεραπευόμενος στη ζωή του είναι τόσο μεγάλο όσο μεγάλο υπήρξε το αναπτυξιακό κενό των παιδικών του χρόνων. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις (διατροφικές διαταραχές-διαταραχες προσωπικότητας κλπ) το προ-νοσηρό παρελθόν μοιάζει να μην έχει υπάρξει ποτέ.

Οι ψυχικά ασθενείς λανθάνουν στα γνωστικά σχήματα ερμηνείας του περιβάλλοντος και του εαυτού, είναι αποκομμένοι κοινωνικά ή έχουν μια χαοτική δίχως νόημα υπερκοινωνικότητα, έχουν απολέσει προ πολλού την ικανότητα τους να αισθάνονται, να σκέφτονται ψύχραιμα, να επιλέγουν, να αποφασίζουν, να σχεδιάζουν, να κάνουν όνειρα για το αύριο. Για να ανακτήσουν —μέρος έστω—- αυτών των δεξιοτήτων χρειάζεται σκληρή δουλειά αποφασιστικότητα και στήριξη. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται η ενεργητική παρουσία τους στη θεραπεία και κατ’ επέκταση στη ζωή τους.

Δεν θα το κάνει κάνεις εκ μέρους τους! Και δεν θα το κάνει και τίποτα εκ μέρους τους. Ούτε η θεατρική αγωγή, ούτε φυσικά η ζωγραφική και η ποίηση. Και δεν θα το κάνει ούτε η ψυχοθεραπεία αν θεωρήσουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι κάτι που μπορεί να γίνει ερήμην τους.

Οι βόλτες στην φύση είναι ευεργετικές, η ενασχόληση με την τέχνη, η βαλεριάνα ή το χαμομήλι, τα ανθιάματα που φτιάνουν μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, ο χορός ως μηχανισμός έκφρασης και ενεργοποίησης, το θέατρο, το διάβασμα, όλα τους είναι βοηθητικά και είναι από τα πράγματα που συνήθως “συνταγογραφούμε” οι θεραπευτές.

Άλλα δεν είναι θεραπεία. Γιατί η θεραπεία είναι είναι η αλλαγή, η επιτακτική ανάγκη να κάνουμε διαφορετικά πράγματα με τα οποία είχε συνδεθεί άλλοτε η επιβίωση μας .

Art: Instant Relief Therapy — Michael Sowa

View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;