Μην προσπαθείς περισσότερο (απ’ όσο προσπαθεί ο θεραπευόμενος σου)!

Έχω την τύχη να παρακολουθώ ένα πολύ ενδιαφέρον, κατά την άποψη μου, εισαγωγικό σεμινάριο στο Νεύρο – Θυμικό Σχεσιακό Μοντέλο (The NeuroAffective Relational Model™, ΝΑRM) που είναι μια προηγμένη κλινική εκπαίδευση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με το σύνθετο τραύμα. Για τις εντυπώσεις μου από την παρέμβαση θα αναφέρω διεξοδικά σε μια από […]

Έχω την τύχη να παρακολουθώ ένα πολύ ενδιαφέρον, κατά την άποψη μου, εισαγωγικό σεμινάριο στο Νεύρο – Θυμικό Σχεσιακό Μοντέλο (The NeuroAffective Relational Model™, ΝΑRM) που είναι μια προηγμένη κλινική εκπαίδευση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με το σύνθετο τραύμα.

Για τις εντυπώσεις μου από την παρέμβαση θα αναφέρω διεξοδικά σε μια από τις επόμενες αναρτήσεις μου. Προς το παρόν θα ήθελα απλά να σχολιάσω πάνω σε μια καίρια παρατήρηση του εκπαιδευτή Michael Mokrus, για την προσπάθεια που καταβάλουμε οι θεραπευτές για κάποιους απ’ τους θεραπευόμενους μας:

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠ’ ΟΣΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΣΟΥ”.

Αν προσπαθώ υπερβολικά ο λόγος που το κάνω είναι δικός μου και ανάγεται στην σκληρή ανάγκη μου να είμαι ένας “τέλειος” θεραπευτής, πιθανά για να αντιπαλέψω τις δικές μου εσωτερικές φωνές ανεπάρκειας ή για να εκπληρώσω την ναρκισσιστική ανάγκη μου να είμαι ο καλύτερος -αν όχι ο μόνος- θεραπευτής εκεί έξω!

Και όσο αφορά τον πελάτη μου εκείνο που ουσιαστικά τον μαθαίνει η στάση μου είναι πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνω εκ μέρους του το περισσότερο της δουλειάς που έχει -αποκλειστική- ευθύνη να κάνει εκείνος για τον εαυτό του.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τροφοδοτώ διαρκώς την εξάρτησης του, γινόμενος το πρότυπο της ανάγκης του να συνεχίσει να ψάχνει για ανθρώπους που θα συνεχίσουν το έργο της ανάληψης των ευθυνών της δική του ζωής.

Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω; Η θεραπεία αντί να είναι δρόμος ωρίμανσης για τους ανθρώπους γίνεται άλλη μια αιτία καθήλωσης σε ανώριμα αναπτυξιακά στάδια και παιδικόμορφες συμπεριφορές ανευθυνότητας και εκμετάλλευσης.

Όσον αφορά τέλος τις “αγνές” μου προθέσεις! Ο δρόμος για την κόλαση είναι λένε στρωμένος από δαύτες..

View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;