Ψυχό-φάρμακα

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες έκθαμβος την ευκολία με την οποία συνάδελφοι μου ψυχολόγοι και ψυχίατροι / θεραπευτές περιδιαβαίνουν τα κανάλια συνεντευξιαζόμενοι προσφέροντας εύκολες και αδούλευτες λύσεις, αναπλαισιώνοντας άκαιρα μια πολύπλοκη και αβέβαια κατάσταση, προσφέροντας αφειδώς την εμπειρογνωμοσύνη του “ειδικού” στα αχόρταγα αυτιά όσων χρειάζονται μια “συμβουλή”, ένα μαγικό χάπι για να αντέξουν το άγχος και […]

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες έκθαμβος την ευκολία με την οποία συνάδελφοι μου ψυχολόγοι και ψυχίατροι / θεραπευτές περιδιαβαίνουν τα κανάλια συνεντευξιαζόμενοι προσφέροντας εύκολες και αδούλευτες λύσεις, αναπλαισιώνοντας άκαιρα μια πολύπλοκη και αβέβαια κατάσταση, προσφέροντας αφειδώς την εμπειρογνωμοσύνη του “ειδικού” στα αχόρταγα αυτιά όσων χρειάζονται μια “συμβουλή”, ένα μαγικό χάπι για να αντέξουν το άγχος και την αβεβαιότητα της πρωτόγνωρης συγκυρίας που ζούμε.
 
Κανένας τους δεν μιλάει με ειλικρίνεια για την άγνοια του, κανένας δεν αναφέρεται στο οφθαλμοφανές!
 
Δεν ξέρουμε τίποτα, όλοι μαζί βιώνουμε μια εντελώς πρωτόγνωρη συνθήκη. Μαθαίνουμε φυσικά όσο περνάει ο χρόνος και οι επιπτώσεις της πανδημίας (άρα και η γνώση μας) συσσωρεύονται.
 
Μη εποικοδομητική κατά την άποψη μου στάση που προέρχεται από μια επιδερμική αναπαραγωγή των πορισμάτων της “θετικής” ψυχολογίας, ενός κυρίαρχου τα τελευταία χρόνια επιστημονικού μοντέλου κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας που δίνει μικρή σημασία στο πλαίσιο που δημιουργούνται τα ατομικά – ψυχολογικά φαινόμενα.
 
Άλλα το πλαίσιο αποσαφηνίζει και νοηματοδοτεί τις συμπεριφορές. Και η παγκόσμια κρίση εξαιτίας του Covid-19 κινδυνεύει να γίνει από μια ευκαιρία αλληλεγγύης και αναστοχασμού μια αφορμή για ακόμη μεγαλύτερη ατομικοποίηση, αποσύνδεση και απόσταση (φυσική και κοινωνική).
 
Ακόμη κι ο περιβόητος χρόνος “μαζί” δεν συναινεί αναγκαστικά προς μια νέα οικογενειακή συνθήκη συνύπαρξης στο βαθμό που οι καθημερινές συνήθειες δύσκολα μεταβάλλονται και περισσότερο προσαρμόζονται στις συνθήκες της καραντίνας .
 
Η στέρηση της ελευθερίας όταν δεν είναι εθελουσία είναι μια μορφή απώλειας μια μορφή θλίψης και πένθους.
Επίσης απώλειες θα προκύψουν απ’ τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Επί του παρόντος είμαστε,κάπου μεταξύ της φάσης άρνησης και θυμού, των σταδίων του πένθους.
 
Κλινικά ίσως δεν παρατηρούμε τίποτα το ιδιαίτερο (ακόμη) και η συσσωρευμένη εμπειρία και η έρευνα του παρελθόντος για τις κρίσεις μας βοηθά να καταλάβουμε την (βραχεία) αλλά ευεργετική δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ψυχική ανθεκτικότητα και επομένως μας βοηθάει να κάνουμε λογικές αναγωγές και γόνιμες υποθέσεις για το τι μέλει γενέσθαι.
 
Είμαστε στην μέση ενός πολέμου. Πολεμάμε! Αυτό στην παρούσα φάση είναι αρκετό για την ψυχική μας τόνωση. Είμαστε πολεμιστές, αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε!
 
Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε σπίτια οδύνης, βίας και κακοποίησης μονάχοι με τα φαντάσματα και τις σκιές του παρελθόντος με τις στερήσεις του παρόντος και τις ανασφάλειες του μέλλοντος.
Όσο για τους ειδικούς της ψυχής θα είμαστε στο επόμενο ανάχωμα της “άμυνας” όταν οι Παθολόγοι/Πνευμονολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες ολοκληρώσουν την δουλειά τους.
 
 
 
Υ.Γ Για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τις ψυχολογικές πρώτες βοήθειες μπορούν να πάρουν ενδιαφέρουσες ιδέες απ τη ιστοσελίδα του W.H.O
 
 
 
 
 
 
View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;