18 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

Engaging Women and Girls in STEM through Data Science Event (NHQ201606150016)
Engaging Women and Girls in STEM through Data Science Event (NHQ201606150016) by NASA HQ PHOTO is licensed under CC-BY-NC-ND 2.0

Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας.

Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκάλει μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγεφάλου ( brain survival mode ).

Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο χαρακτηρίζεται απο διχοτομική και απόλυτη σκέψη, φόβους εγκατάλειψής και μοναξιάς, συναισθηματική αστάθεια, μικρή ανοχή στην ματαίωση κλπ.

Εξ αυτών προκύπτει η παροιμιώδης στους θεραπευτικους κύκλους, δυσκολία αντιμετώπισης της οριακής διαταραχής.

Τα επιστημονικά δεδομένα βέβαια ουδόλως συμφωνούν με την —επίσης παροιμιώδη— απροθυμία πολλών θεραπευτών να εμπλακούν με την συγκεκριμένη διαταραχή. Η οριακή διαταραχή είναι μια αντιμετωπίσημη διαταραχή! Ιδίως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χρήση/κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών (το 60-70% των περιπτώσεων) η ψυχοθεραπεια μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα .

Η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία και η βραχεία ψυχοδυναμική έχουν δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα. Oι μοντέρνες τραυματοθεραπείες (EMDR – IFS) έχουν ανοίξει νέους και ελπιδοφόρους θεραπευτικούς δρόμους όπως και η θεραπεία σχηματων.

Αλλα και η κάθε θεραπεία που στηρίζεται στην αυθεντικότητα της θεραπευτικής σχέσης (προσωποκεντρικού, υπαρξιακού, συστημικού προσανατολισμού) μπορεί να αποδειχθει αποτελεσματική.

Συμπληρωματικά της ατομικής θεραπείς μπορεί να βοηθήσει η ομαδική θεραπεία, καθώς και η συμπτωματική φαρμακευτική αντιμετώπισης των καταθλιπτικών και αγχώδων συμπτωμάτων. 

You may also like...