Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας

Γνωστική ακαμψία, ιδεοψυχαναγκαστική χαρακτηριστικά και δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία συσχετίζονται με χειρότερη έκβαση στους ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία.

The Cognitive-Interpersonal Maintenance Model of Anorexia Nervosa Revisited: A summary of the evidence for cognitive, socio-emotional and interpersonal predisposing and perpetuating factors.
Γνωστική ακαμψία, ιδεοψυχαναγκαστική χαρακτηριστικά και δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία συσχετίζονται με χειρότερη έκβαση στους ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία.
Επιπλέον, δευτερογενείς συνέπειες του υποσιτισμού, συμβάλλουν στην αντίσταση στη θεραπεία. Ένας υποσιτισμένος εγκέφαλος, για παράδειγμα, είναι λιγότερο πλαστικός και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται λιγότερο καλά σε θεραπείες που απαιτούν αλλαγές σε κύριες γνωστικές λειτουργίες.
Προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως τα ιδεοψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά και η αγχώδης αποφυγή (ιδιαίτερα στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις), αυξάνουν την ευπάθεια στη ΝΑ και επίσης συμβάλουν στη διατήρηση της διαταραχής, επειδή προωθούν τις προ- νευρικής ανορεξίας πεποιθήσεις και συμπεριφορές.
Τα έντονα συμπτώματα και οι συμπεριφορές της ΝΑ ασκούν μια βαθιά επίδραση στους ανθρώπους του περιβάλλοντος της ασθενή, οι οποίοι με τη σειρά τους συμπεριφέρονται με τρόπο που εξυπηρετεί τη διατήρηση της διαταραχής . Έτσι, οι διαπροσωπικές σχέσεις μπλέκονται με τη διαταραχή σε ένα πολύπλοκο τρόπο.

Journal of Eating Disorders 2013, 1:13 doi:10.1186/2050-2974-1-13
Janet L Treasure Prof ([email protected])
Ulrike Schmidt Prof ([email protected])

Μετάφραση-Προσαρμογή 

Μπλέτσος Κωνσταντίνος- Υποψήφιος Διδάκτορας Ψυχολογίας

 
 
See a brief article resume (in English)
See the full article freely available in Journal of eating disorders

View more articles
 • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

  Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

  Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

 • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

  Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

 • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

  Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

 • family of four walking at the street

  Συστημική θεραπεία

  Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

 • woman laying on stairway grayscale photo

  Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

  Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

 • woman in purple shirt covering her face with her hand

  Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

  Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

 • film photography of aman and buildings

  Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

  Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

 • pink clouds

  Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

  The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;