Τι να κάνω, πείτε μου…

-Ο σύζυγός μου με απατά,…….Τι να κάνω πείτε μου, να τον χωρίσω ή να μείνω μαζί του για τα παιδιά; Καθημερινά οι Ψυχολόγοι ερχόμαστε  αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ερωτήσεις, από ανθρώπους που βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο… -Θέλετε ειλικρινή απάντηση στο ερώτημα σας; Δεν έχω ιδέα…δεν ξέρω – και δεν είναι δυνατόν να ξέρω- τι είναι […]

-Ο σύζυγός μου με απατά,…….Τι να κάνω πείτε μου, να τον χωρίσω ή να μείνω μαζί του για τα παιδιά;
Καθημερινά οι Ψυχολόγοι ερχόμαστε  αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ερωτήσεις, από ανθρώπους που βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο…
-Θέλετε ειλικρινή απάντηση στο ερώτημα σας;
Δεν έχω ιδέα…δεν ξέρω – και δεν είναι δυνατόν να ξέρω- τι είναι καλύτερο για εσάς…
Αυτή είναι μια σοφή συνταγή για νέους συναδέλφους που θέλουν να παραμείνουν έντιμοι – με τον εαυτό τους, πιστοί στην επιστήμη που διακονούν και φτωχοί από πελάτες που ζητάν γρήγορα μια ΣΥΜΒΟΥΛΗ – ΕΝΤΟΛΗ…..
-Μα,  μια γνωστή μου σύμβουλος μου είπε πως θα πρέπει να χωρίσω…
Σωστό σκέφτηκα ….το 50-50 είναι καλό ποσοστό. Ότι κι αν συμβουλέψεις (το συμβουλεύω τίποτε δεν έχει να κάνει με την Συμβουλευτική) μέσα είσαι.
Έτσι κι αλλιώς η αποτίμηση θα γίνει εκ των υστέρων και θα χει προλάβει  η εκλογίκευση να ασκήσει τον ευεργετικό της ρόλο…
Αν τελικά χωρίσει θα πει πως η σοφή συμβουλή την έβγαλε από μια ανέντιμη σχέση,  η οποία φυσικά δεν ήταν και ότι καλύτερο για τα παιδιά.
Αν πάλι  μείνει θα πει πως είναι προτιμότερο για τα παιδιά να μεγαλώνουν με τον πατέρα τους…
Κάπως έτσι κυλάει αρμονικά η ζωή – όπως δηλαδή θα κυλούσε και χωρίς τις υπηρεσίες των συμβούλων που τρέφουν την ανωριμότητα και την εξάρτηση των συναισθηματικά ευάλωτων ανθρώπων.
 
 

View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;