Βιωματική ομάδα εκπαιδευτικών για το θέμα του εκφοβισμού

Bullying by KungFuPlum on DeviantArt

Προς την ολομέλεια:
Ανατρέξτε στη σχολική σας  ή την διδασκαλική σας εμπειρία και θυμηθείτε χαρακτηριστικούς τύπους από την τάξη. Πείτε λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτούς τους τύπους.
Ζητάμε από 2 μέλη της ομάδας να καταγράψουν τις λέξεις όπως ακριβώς ακούγονται.
Ζητάμε από την ολομέλεια να ομαδοποιήσουν τις λέξεις ώστε να φτιαχτούν 4 τύποι της σχολικής τάξης (σπασίκλας, πειραχτήρι, ταραξίας κλπ).
Κάθε μέλος διαλέγει σε ποιον ρόλο θέλει να μπει (σε ρόλο που τον γνωρίζει ή σε κάποιον που θέλει να εξερευνήσει).
Βγείτε από τον εαυτό σας και μπείτε στα παπούτσια του ρόλου, είσαστε παιδί στο σχολείο και είσαστε αυτός ο ρόλος.
Θυμηθείτε περιστατικά που βιώσατε σε αυτό τον ρόλο. Τι σκεφτήκατε, τι αισθανθήκατε πως αντιδράσατε. Συζητήστε μεταξύ σας.
Γράψτε ένα γράμμα προς την τάξη (συμμαθητές, δασκάλους, γονείς) όπου θα εκφράζεται την δική σας αλήθεια, για το πώς σκέφτεστε, νοιώθετε, αντιδράτε. Χρησιμοποιήστε γλώσσα μέσα από τον ρόλο. Συνθέστε, αξιοποιήστε όλες της φωνές της μικρής ομάδας. Ο  εσωτερικός διάλογος βοηθά να αναδυθούν όχι μόνο οι φανερές αλλά και οι κρυμμένες του πλευρές και δημιουργεί προϋποθέσεις για σύνθεση σε ένα άλλο επίπεδο.
Ένα μέλος από κάθε ομάδα αναγιγνώσκει το γράμμα στην ολομέλεια.
Βγείτε από τον ρόλο. Συγκροτείστε καινούργιες μεικτές ομάδες ρόλων. Αναστοχαστείτε την εμπειρία, ανατρέξτε σε αντίστοιχες εμπειρίες σε άλλες ομάδες (που, πότε ήσασταν σε αντίστοιχο ρόλο στη ζωή σας, στην οικογένεια, παρέα φίλων, στη εργασία). Ως ομάδα γράψτε μια μικρή παράγραφο με διαπιστώσεις, σκέψεις, συναισθήματα με την οποία θέλετε να τροφοδοτήσετε την ολομέλεια στο κλείσιμο της συνάντησης.
Ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας διαβάζει την παράγραφο στην ολομέλεια. Ακολουθεί συζήτηση και  κλείσιμο της ομάδας.
 

Βασισμένο σε υλοποίηση της κ. Πολέμη-Τόδουλου για το ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.


Comments

Αφήστε μια απάντηση