Αφήνοντας την ζώνη άνεσης (comfort zone)

Από ψυχολογικής άποψης η  ζώνη άνεσης είναι ένα τεχνητό ψυχικό  όριο εντός του οποίου διατηρούμε  μια αίσθηση ασφάλειας και έξω από την οποία μπορεί  να αντιμετωπίσουμε  μεγάλη δυσφορία. Η ζώνη άνεσης αποτελεί  μια αντανάκλαση της αυτο-εικόνα μας αλλά και του τρόπου  που αντιλαμβανόμαστε το  πως θα πρέπει τα πράγματα να είναι. Όταν βρισκόμαστε σε μια […]

Από ψυχολογικής άποψης η  ζώνη άνεσης είναι ένα τεχνητό ψυχικό  όριο εντός του οποίου διατηρούμε  μια αίσθηση ασφάλειας και έξω από την οποία μπορεί  να αντιμετωπίσουμε  μεγάλη δυσφορία.
Η ζώνη άνεσης αποτελεί  μια αντανάκλαση της αυτο-εικόνα μας αλλά και του τρόπου  που αντιλαμβανόμαστε το  πως θα πρέπει τα πράγματα να είναι. Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξεπερνάει την  ζώνη άνεσης μας ή όταν οι συνθήκες δεν συμφωνούν με τις προσδοκίες μας, συνήθως κάνουμε οτιδήποτε για να αισθανθούμε ασφαλείς ξανά.
Ορισμένοι   άνθρωποι , ακόμα και αν νοιώθουν  δυσαρεστημένοι  ή ανεκπλήρωτοι σε μια κατάσταση, τείνουν  να παραμείνουν εντός της ζώνης άνεσης απλά επειδή τους  είναι γνώριμη και ασφαλής.
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε θέσεις εργασίας, σε σχέσεις και καταστάσεις που έχουν προ πολλού χάσει τη σημασία τους μόνο και μόνο επειδή φοβούνται το άγνωστο.

Η αλήθεια είναι ότι η ασφάλεια δεν κατοικεί σε κάτι έξω από τον εαυτό μας!  Αντ ‘αυτού, βρίσκεται μέσα μας.

Δυστυχώς, αν επιλέξετε να παραμείνετε στη ζώνη άνεσης, ποτέ δεν θα μάθετε τις πραγματικές δυνατότητές σας  ή τι είστε  ικανοί  να επιτύχετε. Ούτε μπορεί πραγματικά να επιτύχετε σε οτιδήποτε χωρίς να βγείτε έξω από την άνεση που σας παρέχει το δίχτυ ασφαλείας.
Ωστόσο, αν πάρετε  την απόφαση να προχωρήσετε πέρα από τις συνθήκες, τους ανθρώπους και τις εμπειρίες με τις οποίες  είστε εξοικειωμένοι , μπορείτε να μετακινηθείτε από τη ζώνη άνεσης προς το μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης.

Είναι ένα μονοπάτι που σε αναγκάζει να πιέσεις τον εαυτό σου, να πιέσεις  τα όριά σου  και να γίνεις κάτι περισσότερο από ότι ήσουν.

Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα ακραίο, όπως η αναρρίχηση του Έβερεστ ή ο διάπλους της Μάγχης, αν δεν έχετε κλίση ή την επιθυμία για αυτό. Η πίεση προς  τον εαυτό σας δεν πρέπει να είναι ακραία.
Όποιος παίρνει ένα νέο μάθημα στο Πανεπιστήμιο, μαθαίνει μια νέα γλώσσα, ασχολείται με  ένα νέο άθλημα ή ξεκινά μια νέα δουλεία, λειτουργεί έξω από την ζώνη άνεσης. Και αυτό είναι αρκετό για αρχή.

Expand Your Comfort Zone By Z. Hereford
 
 

View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;