Η ευφυΐα ως δυσκολία στην ζωή

Νοημοσύνη, μία ή πολλαπλές; Για δεκαετίες, η Ψυχολογία καθόρισε την νοημοσύνη σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να τα καταφέρει καλά σε σταθμισμένα τεστ (IQ TESTS). Στα τέλη του 1980, εμφανίστηκαν νέα δεδομένα που αμφισβήτησαν το κατά πόσον αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση στη νοημοσύνη πραγματικά αξιολογεί την ικανότητα των ανθρώπων να πετύχουν σε σημαντικές διαστάσεις […]

Νοημοσύνη, μία ή πολλαπλές;

Για δεκαετίες, η Ψυχολογία καθόρισε την νοημοσύνη σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να τα καταφέρει καλά σε σταθμισμένα τεστ (IQ TESTS).
Στα τέλη του 1980, εμφανίστηκαν νέα δεδομένα που αμφισβήτησαν το κατά πόσον αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση στη νοημοσύνη πραγματικά αξιολογεί την ικανότητα των ανθρώπων να πετύχουν σε σημαντικές διαστάσεις της ζωής.
Μια σειρά από μελέτες διερεύνησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη (“EQ”), ή την ικανότητα να κατανοούμε τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους, και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πέτυχαν στην ενήλικη ζωή τα είχαν πάει ιδιαίτερα καλά στις δοκιμασίες του EQ test.
Ο Robert Sternberg έχει προτείνει την έννοια της πρακτικής νοημοσύνης, ή “εξυπνάδας του δρόμου”. Ένα άτομο με αυτή την ποιότητα είναι ικανό να “διαβάσει” τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις στο εδώ και τώρα.
Τα άτομα με υψηλή πρακτική νοημοσύνη μπορεί να μην τα καταφέρνουν καλά στα παραδοσιακά τεστ IQ κυρίως γιατί εξετάζουν τις ερωτήσεις από διάφορες οπτικές γωνίες. Αυτό καθιστά δύσκολο να ξεχωρίσουν την καλύτερη απάντηση σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών.
Για να συλλάβει τη νοημοσύνη ως πολύπλευρη ποιότητα, ο  Howard Gardner ανέπτυξε την έννοια της πολλαπλής νοημοσύνης. Συναισθηματική και πρακτική νοημοσύνη είναι διαφορετικές ικανότητες, κατά την άποψή του, αλλά μόνο ως επιμέρους της συνολικής νοημοσύνης.

Πως γίνεται λοιπών κάποιος να είναι υπερβολικά έξυπνος και αυτό να είναι επιζήμιο;

Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μια νοημοσύνες.
Εάν είχατε μια επιλογή στο να είστε έξυπνος σε μία ή δύο διαστάσεις, πιθανά θα επιλέγατε τη διαπροσωπική ευαισθησία και την κατανόηση του εαυτού να είναι αυτές που θα σας συνοδεύσουν στη ζωή.
Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι έξυπνος και να νομίζεις ότι είσαι έξυπνος
Όταν η υψηλή νοημοσύνη γίνεται μέρος της ταυτότητάς σας, μπορεί να πέσετε θύμα της πεποίθησης του ότι «μπορώ να κάνω τα πάντα.” Ως αποτέλεσμα, μπορεί να νιώθετε πίεση από την ανάγκη να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας.
Αν πάλι οι συνθήκες ματαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό σας ως ένα έξυπνο άτομο, ο κόσμος σας μπορεί εύκολα να καταρρεύσει με πάταγο.
Έχετε λάβει κοινωνική ενίσχυση με το να είστε λαμπρός και έξυπνος. Συνεχίζετε  να παίξετε αυτό το ρόλο,προσπαθώντας να επιβεβαιώσετε ξανά και ξανά  την αυτοεικόνα σας, στους άλλους.
Μπορεί  να πιστεύετε ότι ο μόνος δρόμος για την αποδοχή είναι να αμφισβητείτε συνεχώς ότι λέγεται γύρω σας. Αλλά αν η ευφυΐα σας χρησιμοποιηθεί  επιδεικτικά, θα γίνει σύντομα μια πηγή ενόχλησης για το περιβάλλον σας.
Όντας έξυπνος, τότε, μπορεί να βρεθείτε σε μειονεκτική θέση , ιδίως αν η ευφυΐα σας περιορίζεται στο ακαδημαϊκό πεδίο.
 
Source: Susan Krauss Whitbourne Ph.D Psychology Today

View more articles
  • woman wearing gray long sleeved shirt and black black bottoms outfit sitting on gray wooden picnic table facing towards calm body of water at daytime

    Νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών

    Παρότι το περιβάλλον παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην σχηματοποίηση των συμπεριφορών,  υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στον εγκέφαλο.

  • Η νευρο-πλαστικότητα της τραυματικής μνήμης

    Οι μνήμες κατά την διάρκεια της ανάκτησης είναι επιρρεπείς σε αλλαγές και επομένως κάθε μελλοντική ανάκτηση χρησιμοποιεί τις τροποποιημένες πληροφορίες.

  • Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές

    Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (Dalle Grave, Rigmonti, Todisco & Oliosi, 1996; Reyes-Rodriguez et al., 2011), με την σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας childhood sexual abuse (CSA) να είναι το συνηθέστερο τραύμα (De Groot & Rodin, 1999; Wonderlich et al., 2001). Ο Brewerton (2007) συνοψίζει τα […]

  • family of four walking at the street

    Συστημική θεραπεία

    Τι είναι η συστημική θεραπεία Σύστημα Σύστημα είναι ένα σύνολο από μονάδες που αλληλεπιδρούν και αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διάταξης ή οργάνωσης. Ο Ludwig von Bertalanffy, πατέρας της Γενικής θεωρίας των Συστημάτων ορίζει τα συστήματα ως συμπλέγματα στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Aνθρώπινο σύστημα (πχ μια οικογένεια), είναι ένα σύνολο δύο ή περισσοτέρων προσώπων […]

  • woman laying on stairway grayscale photo

    Μια σημείωση για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή είναι κατά βάση η φυσιολογική απάντηση του νευρικού σύστήματος σε μάλλον “αφύσικες” καταστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η επανοργάνωση του νευρικού συστήματος εξαιτίας των τραυματικών ή αποστερητικών εμπειριών προκαλεί μια σωρεία νευροβιολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, συναίσθησης και συμπεριφορίκης δράσης του εγκεφάλου ( brain survival mode ). Το συγκεκριμένο νευρολογικό πρότυπο […]

  • woman in purple shirt covering her face with her hand

    Η επίδραση του τοξικού στρες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (video)

    Ενώ οι μετριοπαθείς, βραχύβιες αντιδράσεις στρες στον οργανισμό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη, το τοξικό στρες ελλείψει της προστατευτικής στήριξης των ενηλίκων προκαλεί μια ισχυρή, ανελαστική ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης του άγχους του σώματος.

  • film photography of aman and buildings

    Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η (ΕΙ) αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου

  • pink clouds

    Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;

    The Live Brain Show S2E1 – Πόσο ελεύθερη είναι η «Ελεύθερη Βούληση»;