Γιατί τα νεαρά αγόρια παρενοχλούν τα κορίτσια;
Γιατί τα νεαρά αγόρια παρενοχλούν τα κορίτσια;

Γιατί τα νεαρά αγόρια παρενοχλούν τα κορίτσια;

Στη μέση παιδική ηλικία ήδη, τα παιδιά ταξινομούνται εύκολα σε κοινωνικές ομάδες με βάση το φύλο. Αυτός ο διαχωρισμός των φύλων ενισχύει περαιτέρω τα στερεότυπα, με τα αγόρια να τείνουν να γίνονται πιο επιθετικά καθώς περνούν περισσότερο χρόνο με άλλα αγόρια.

Τα κορίτσια μαθαίνουν ότι το να είσαι αρεστή προέρχεται από το να είσαι καλή και ελκυστική. Τα αγόρια μαθαίνουν ότι το να είσαι αρεστός προέρχεται από το να είσαι σωματικά επιθετικός και σεξουαλικά διεκδικητικός.

Καθώς προχωρούν στην εφηβεία, τα κορίτσια αισθάνονται πίεση να ασπαστούν τα  σεξουαλικά πρότυπα του φύλου τους καθώς  σχετιζόμενες με άλλες έφηβες και ενήλικες γυναίκες – αισθάνονται για παράδειγμα πίεση να φορούν αποκαλυπτικά ρούχα.

Οι πρακτικές των μέσων ενημέρωσης ενισχύουν αυτές τις τάσεις, με τα παιχνίδια και τα τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε αγόρια να  δίνουν έμφαση στην επιθετικότητα (π.χ. φιγούρες δράσης, τηλεοπτικά προγράμματα στα οποία τα αγόρια εμφανίζονται να σεξουαλικοποιούν τα κορίτσια), ενώ τα αντίστοιχα τηλεοπτικά προγράμματα για κορίτσια δίνουν έμφαση στη σεξουαλικοποίηση (π.χ. κούκλες Bratz, καλλυντικά).

Μέχρι να φτάσουν στα εφηβικά τους χρόνια, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια γνωρίζουν εύκολα τις προσδοκίες για το φύλο τους. Όπως το έθεσαν οι συντάκτες αυτής της μελέτης «Τα κορίτσια αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στη σεξουαλικοποιημένη ελκυστικότητά τους  για την προσοχή και την έγκριση των αγοριών και τα αγόρια αναμένεται να επικεντρωθούν επιθετικά στη σεξουαλική επιδίωξη των κοριτσιών».

Τα έφηβα αγόρια που παραβιάζουν τους κανόνες των φύλων σχετικά με τη σκληρότητα και την επιθετική επιδίωξη του σεξ συχνά γελοιοποιούνται από τους συνομηλίκους τους ή στοχοποιούνται με ομοφυλοφιλικές προσβολές. Μέχρι την εφηβεία, πολλά αγόρια έχουν γίνει επίσης τακτικοί καταναλωτές διαδικτυακής πορνογραφίας, μεγάλο μέρος της οποίας παρουσιάζει άνδρες που συμπεριφέρονται με σωματικά επιθετικό τρόπο προς τις γυναίκες.

Renee Engeln Ph.D. for Psychologytoday.com