Η φιλοσοφία μου

"New Forms" - Mark Rothko Oil

Η διαδρομή μου στις υπηρεσίες προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 90, ως Νοσηλευτής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Υγεία.

Η οκταετής παρουσία μου στο συγκεκριμένο πλαίσιο και η συνεργασία μου με σπουδαίους δασκάλους της Εντατικολογίας όπως ο Διευθυντής Χ. Πασκαλής και ο  Τ. Ρεκλείτης,   διαμόρφωσαν πολλές από τις επιστημονικές θέσεις και τις φιλοσοφικές στάσεις που ασπάζομαι  -και προσπαθώ- να εφαρμόσω στην δουλειά μου.

Ο ανθρωπισμός, η αξία του διαλόγου, η αμφισβήτηση των παγιωμένων αντιλήψεων, η ανάγκη συνεχούς  μελέτης και εξέλιξης, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα, η κατάκτηση των τεχνικών,  ήταν τα κυριότερα εφόδια που πήρα από εκείνους.

Παράλληλα ως μέλος της Νοσηλευτικής ομάδας εκτίμησα τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, την προσπάθεια και τον αγώνα, αλλά και το κέφι, το χιούμορ, το δάκρυ και τον μόχθο  των εξαιρετικών ανθρώπων με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ.

Η ολοκλήρωση των βασικών σπουδών μου στην Ψυχολογία (2007) συμπίπτει χρονικά με τον διορισμό μου στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ. Στα πλαίσια της εργασία μου στην Ψυχιατρική κλινική έρχομαι για πρώτη φορά σε επαφή με τις αγωνίες, τις ανερμάτιστες αφηγήσεις, τα δυσνόητα μηνύματα , τις κρίσεις, τις διεγέρσεις και την ελπίδα των πασχόντων από ψυχική νόσο. Ένας κόσμος ολάκερος μπρος μου,  ένας κόσμος γνώσης και εμπειρίας  εκτός του πλαισίου που ορίζει η  τυπική εκπαίδευση του Ψυχολόγου.

H άνοιξη του  2011 με βρίσκει στην νεότευκτη  και μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας Εφήβων της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου- Αμ.Φλέμιγκ ΓΝΑ, να εργάζομαι ως Νοσηλευτής και κατόπιν ως Ψυχολόγος με εφήβους που πάσχουν από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

 Η δουλειά  με τους εφήβους είναι απαιτητική στο βαθμό που οφείλει να ισορροπεί την ανάγκη των παιδιών για αποδοχή και κατανόηση και την ανάγκη τους (άρρητη η τελευταία) για οριοθέτηση και καθοδήγηση.

Η δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας για το παιδί, η άνευ όρων αποδοχή (η οποία βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει την αποδοχή των δυσλειτουργικών συμπεριφορών), η ενσυναισθητική  κατανόηση, η έκφραση των επώδυνων συναισθημάτων, το καθρέφτισμα, αποτελούν το οπλοστάσιο του Ψυχολόγου στον αγώνα για την ψυχική υγεία των εφήβων.

Παράλληλα την ίδια σχεδόν εποχή (2010) ξεκινάει η συνεργασία μου με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που είναι το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα. Μέσα από την πολυεπίπεδη συνεργασία μου με το ΕΚΔΔ, είχα την ευκαιρία να μελετήσω σε βάθος τον πολύπλοκο κόσμο των διατροφικών διαταραχών, να εκπαιδευτώ από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο και να συμμετάσχω σε θεραπευτικά πρωτόκολλα στην αιχμή των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων. Για παράδειγμα ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της κατ’ οικον. παρέμβασης (home treatment) την περίοδο 2012-2014 υπήρξε μια εκ των τριών παρόμοιων παρεμβάσεων που είχαν γίνει παγκόσμια εκείνη την εποχή.

Την χρονική περίοδο 2012-2015 εκπαιδεύομαι στην Συστημική – Οικογενειακή θεραπεία στην Μονάδα Θεραπείας της Οικογένειας,  του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Μα το πέρας της εκπαίδευσης μου ανοίγω το προσωπικό μου γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Η συστημική οπτική βέβαια δεν βλέπει τις συναισθηματικές δυσκολίες ως εσωτερικές ποιότητες των ανθρώπων αλλά ως αποτελέσματα των πολύπλοκων δικτύων συναισθηματικών σχέσεων εντός των οποίων ζουν και αναπτύσσονται. 

Οι συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ενηλίκων περιλαμβάνουν ένα πλήθος φαινομένων και συμπτωμάτων (κατάθλιψη, άγχος, παρορμητικότητα, εμπλοκή σε συμπεριφορές υψηλού ρίσκου, αυτοτραυματισμοί, πειραματισμός με ναρκωτικές ουσίες, πτώση ακαδημαϊκών επιδόσεων).

Αν για τους ενήλικες η θεραπευτική σχέση είναι ένα ζητούμενο στη θεραπεία, για τους εφήβους αποτελεί μια των ουκ άνευ συνθήκη  για οποιαδήποτε μορφής  παρέμβαση.

Το πιο σημαντικό δίκτυο σχέσεων είναι φυσικά η οικογένεια. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως πίσω από την κατάθλιψη των εφήβων συχνά κρύβονται συγκρούσεις των συζύγων, διαζύγια, ανεπίλυτα πένθη, οικονομικές και επαγγελματικές ανασφάλειες, καταστάσεις δυστυχώς κοινές στην εποχή μας.

Η συσσωρευμένη εμπειρία και η μελέτη των φαινομένων του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και η ανθεκτικότητα των συμπτωμάτων που οφείλονται στο ψυχικό τραύμα στρέφει πλέον το επιστημονικό μου ενδιαφέρον προς την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών για τις συμπεριφορές που συνιστούν τον όρο “ψυχοπαθολογία”.

Εντρυφώ στην έννοια της προσκόλλησης (attachment), στην τραυματολογία και στις μοντέρνες εξελίξεις στη κατανόηση του εγκεφάλου και του νου. Εκπαιδεύομαι στην EMDR, στην Οικογενειακή τραυματοθεραπεία (ΑRIZONA TRAUMA INSTITUTE) και στις τεχνικές επανοργάνωσης της τραυματικής μνήμης (memory reconsolidation) από τους Μanshfield και Zimermman.

Για το μέλλον τα σχέδια μου περιλαμβάνουν την εκπαίδευση στο μοντέλο (IFS – Internal Family Systems) και την συνεργασία με συναδέλφους για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου κέντρου για την μελέτη και την αντιμετώπιση του σύνθετου ψυχικού τραύματος.

Image: “New Forms” – Mark Rothko – Oil on canvas