"New Forms" - Mark Rothko Oil

Η διαδρομή μου στις υπηρεσίες προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 90, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Υγεία, όπου εργάζομαι ως Νοσηλευτής.


Η εμπειρία που απέκτησα δουλεύοντας στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη στάση ζωής και τις αρχές που ασπάζομαι και προσπαθώ να υπηρετώ στην δουλειά μου. Ο ανθρωπισμός, η αξία του διαλόγου, η αμφισβήτηση των παγιωμένων αντιλήψεων, η ανάγκη συνεχούς μελέτης και εξέλιξης, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα, η κατάκτηση των τεχνικών, η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου είναι τα πολύτιμα εφόδια με τα οποία έφυγα από την ΜΕΘ στα τέλη του 2007.


Η ολοκλήρωση των βασικών σπουδών μου στην Ψυχολογία (2007) συμπίπτει χρονικά με τον διορισμό μου στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ. Στα πλαίσια της εργασία μου στην Ψυχιατρική κλινική έρχομαι για πρώτη φορά σε επαφή με τις αγωνίες, τις ανερμάτιστες αφηγήσεις, τα δυσνόητα μηνύματα , τις κρίσεις, τις διεγέρσεις και την ελπίδα των πασχόντων από ψυχική νόσο.

Ένας κόσμος ολάκερος ανοίχτηκε εμπρός μου, ένας κόσμος γνώσης και εμπειρίας εκτός του πλαισίου που ορίζει η τυπική εκπαίδευση του Ψυχολόγου.


H άνοιξη του 2011 με βρίσκει στην νεότευκτη και μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας Εφήβων της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου- Αμ.Φλέμιγκ ΓΝΑ, να εργάζομαι αρχικά ως Νοσηλευτής και κατόπιν ως Ψυχολόγος με εφήβους που πάσχουν από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές (Σχιζοφρένεια, Διπολική διαταραχή, Κατάθλιψη, Αυτοκτονικότητα, Οριακή διαταρχή της προσωπικότητας, Αυτισμός).


Η δουλειά με τους εφήβους είναι απαιτητική μιας και οφείλει να ισορροπεί την ανάγκη των παιδιών για αποδοχή και κατανόηση και την ανάγκη τους (άρρητη η τελευταία) για οριοθέτηση και καθοδήγηση. Η δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας, η άνευ όρων αποδοχή (η οποία βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει την αποδοχή των δυσλειτουργικών συμπεριφορών), η ενσυναισθητική κατανόηση, η έκφραση των επώδυνων συναισθημάτων, το καθρέφτισμα, αποτελούν το οπλοστάσιο του Ψυχολόγου στον αγώνα για την ψυχική υγεία των εφήβων.


Την ίδια σχεδόν εποχή ξεκινάει η δεκατριάχρονη (2010-2023), συνεργασία μου με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που είναι το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα. Μέσα από την πολυεπίπεδη συνεργασία μου με το ΕΚΔΔ, είχα την ευκαιρία να μελετήσω σε βάθος τον πολύπλοκο κόσμο των διατροφικών διαταραχών, να εκπαιδευτώ από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο και να συμμετάσχω σε θεραπευτικά πρωτόκολλα στην αιχμή των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων.

Για παράδειγμα ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της κατ’ οίκον παρέμβασης (home treatment) την περίοδο 2012-2014 υπήρξε μια εκ των τριών παρόμοιων παρεμβάσεων που είχαν γίνει παγκόσμια εκείνη την εποχή.


Την χρονική περίοδο 2012-2015 εκπαιδεύομαι στην Συστημική – Οικογενειακή θεραπεία στην Μονάδα Θεραπείας της Οικογένειας, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Με το πέρας της εκπαίδευσης μου ανοίγω το προσωπικό μου γραφείο στην Νέα Ιωνία.


Η συσσωρευμένη πλέον εμπειρία και η μελέτη των φαινομένων του ανθρώπινου ψυχισμού, αλλά και η ανθεκτικότητα των συμπτωμάτων που οφείλονται στο ψυχικό τραύμα στρέφουν σταδιακά το επιστημονικό μου ενδιαφέρον προς την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών για τις συμπεριφορές που συνιστούν τον όρο “ψυχοπαθολογία”.


Εντρυφώ στην έννοια της προσκόλλησης (attachment), στην τραυματολογία και στις μοντέρνες εξελίξεις στη κατανόηση του εγκεφάλου και του νου. Εκπαιδεύομαι στην EMDR, στην Οικογενειακή τραυματοθεραπεία (ΑRIZONA TRAUMA INSTITUTE) και στις τεχνικές επανοργάνωσης της τραυματικής μνήμης (memory reconsolidation) από τους Μanshfield και Zimermman.


Από το 2023 αρχίζω την συνεργασία μου με τον εξαίρετο συνάδελφο Ηλία Γκότση του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού κέντρου ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των υποψηφίων συστημικών θεραπευτών στη θεωρία και πρακτική της Τραυματοθεραπείας.


Επίσης συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΣΥΝΗΧΗΣΕΩΝ για τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα κλινικού επόπτη των εργαζόμενων της ΚΙΒΩΤΟΥ, στη δομή του ΠΕΙΡΑΙΑ και στην αντίστοιχη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.


Για το φθινόπωρο του 2024 προγραμματίζεται σε συνεργασία με τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς, στα σύγχρονα θέματα της εφηβείας (θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις).


Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την εκπαίδευση στο μοντέλο (IFS – Internal Family Systems) καθώς και τη συνεργασία με συναδέλφους για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου κέντρου για την μελέτη και την αντιμετώπιση του σύνθετου ψυχικού τραύματος.

2018-12-24